۳ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۷:۰۴

گزارش تحلیلی/

فرهنگسراهائی که اداره شدند/ عدم تناسب سرانه های فرهنگی البرز با ظرفیت‌ها

فرهنگسراهائی که اداره شدند/ عدم تناسب سرانه های فرهنگی البرز با ظرفیت‌ها

کرج – خبرگزاری مهر: زیرساخت ها و سرانه های فرهنگی استان البرز متناسب با ظرفیت ها و تعداد جمعیت این استان که بی رویه نیز در حال افزایش است نبوده و این امر نمودی کامل در تغییر کاربری فرهنگسراهای کلانشهر کرج و تبدیل آنها به ادارات ارشاد دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، تلاش ها برای استان شدن البرز در حالی صورت گرفت که در بسیاری از حوزه های شهری، بهداشتی و درمانی، آموزشی و فرهنگی، زیرساخت های لازم و مورد نیاز فراهم نشده بود.

هرچند انتظار می رفت با استان شدن، آهنگ توسعه و ایجاد زیرساخت ها شتاب بیشتری به خود گیرد اما در برخی موارد، ایجاد زیرساخت به سبب کمبود سرانه ممکن نبوده و با حذف برخی خدمات، خدمات جدید و ضروری تری جایگرین شده است.

البرز به شدت با کمبود سرانه های فرهنگی مواجه است و کمبود فضاهای فرهنگی هنری در این استان کاملا نمود داشته و به چشم می آید.

عدم تناسب فضاهای فرهنگی با تعداد جمعیت رو به افزایش البرز در کمبود سینما، سالن تئاتر، سالن موسیقی، نگارخانه و دیگر مواردی که نیاز اساسی فرهنگی یک استان به شمار می آید، معضلی است که شاید حالا حالاها با بهانه کمبود زمین و فضا و نبود سرانه مرتفع نشده و بر قوت خود باقی بماند.

فرهنگسرای جوان اداره کل ارشاد البرز شد

بعد از استان شدن البرز، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی شاید از اولین ادارات کلی بود که مستقر شد اما بواسطه تغییر یا افزایش کاربری فرهنگسرایی به نام جوان.

در شرایطی که تعداد فرهنگسراهای کلانشهر کرج هنوز نتوانسته بود پاسخگوی نیازهای فرهنگی جمعیت آن باشد، تغییر کاربری فرهنگسرای جوان و تبدیل آن به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، راه چاره ای ساده و کم هزینه برای جبران کاستی فضاهای فرهنگی برای ساخت ادارات فرهنگ و ارشاد شد.

تا جائی که یکی پس از دیگری فرهنگسراها به ادارات شهرستان تبدیل شدند تا افزایش کاربری فرهنگی، نهایت استفاده را از فضای آنها رقم زده و در این میان ذهن مسئولان فرهنگی خیلی درگیر تامین فضا نباشد.
 

امروز در استان نوپای البرز که امید می رفت رشد و شکوفائی روزافزونش را بواسطه استان شدن نظاره گر باشیم، هیچ فرهنگسرائی وجود ندارد و جای این سوال باقی می ماند که آیا یک محیط اداری با حضور مدیر، معاون و کارمندان متعدد می تواند یک فضای فرهنگی عمومی با محیطی صمیمی و هنرمندانه باشد؟

آیا کودکان و نوجوانان می توانند در فضائی رسمی به فعالیت های فرهنگی و هنری و ورزشی که در اغلب فرهنگسراها رواج دارند پرداخته و لحظات شادی را تجربه کنند؟

این در حالی است که مدیر کل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز که این روزها مسئولیتی دو چندان در حوزه فرهنگ و هنر را به دوش گرفته و در حوزه نمایش در جایگاه خطیری ایستاده، تبدیل فرهنگسراها به ادارات فرهنگ و ارشاد  که در زمان مدیریتش رقم خورده را موجب افزایش نگاه مسئولان فرهنگی به اقدامات فرهنگی و هنری و افزایش کاربری فرهنگی در این فضاها  می داند.
 

نگاه قادر آشنا به این مقوله خبرنگار مهر را در آخرین روزهای مدیریتش در استان البرز به دفتر وی کشاند تا شاید توضیحات و دلایل وی در این خصوص را توجیهی قانع کننده برای مطالب فوق بداند.

تبدیل فرهنگسراها نشان از استفاده بهینه از فضا دارد

آشنا در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص اینکه آیا با تبدیل فرهنگسراهای کرج به ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیاز به وجود  فضای فرهنگی در قالب فرهنگسرا در استان احساس می شود یا خیر گفت: اینکه فرهنگسراهای کرج تغییر کاربری داده و به ادارات فرهنگ و ارشاد تبدیل شده تنها نشان از استفاده بهینه و بیشتر از یک فضای فرهنگی دارد.

وی افزود: فرهنگسراها به ادارات فرهنگ و ارشاد تبدیل شد اما اقدامات فرهنگی در این فضاها افزایش یافت، زیرا حضور مسئولان در این فضاها نگاه ویژه و خاص آنها را برای رونق فعالیت های فرهنگی در این فضاها رقم زد و مسئولان از نزدیک با معضلات و کمبودها آشنا و در جهت رفع آنها اقدام کردند.

مدیرکل سابق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که یعنی واقعا تبدیل فرهنگسرا به اداره فرهنگ و ارشاد ضعف محسوب نمی شود گفت: در این مورد که سرانه های فرهنگی و فضاهای اختصاص یافته به حوزه فرهنگ در استان بسیار کمتر از حد نیاز است نمی توان شک کرد.

وی گفت: به یقین اگر فضا آنقدر مهیا بود که می توانستیم هم فرهنگسرا داشته باشیم هم اداره فرهنگ و ارشاد، امکان برداشتن گام های موثرتری وجود داشت.

آشنا تصریح کرد: مدیران و مسئولان فرهنگی البرز نهایت تلاش خود را به کار گرفته اند که نهایت استفاده را از فضای ادارت برای ارائه خدمات فرهنگی و هنری داشته باشند و فضاهای فرهنگی را به سمت و سوی تخصصی شدن پیش برند.
وی با اشاره به موقعیت های منحصر به فرد استان البرز در نزدیکی به پایتخت و در اختیار داشتن هنرمندان نام آشنا در زمینه های مختلف گفت: البرز نیازمند فضاهای فرهنگی تخصصی در زمینه های مختلف است.

مدیر فعلی حوزه نمایش وزارت کشور در پاسخ به این سوال که برای مثال برای رفع نیازهای مخاطبان در عرصه نمایش چه اقدامی صورت گرفته گفت: فرهنگسرای حافظیه کرج به تئاتر شهر تبدیل شده و بر اساس اقدامات صورت گرفته در ساخت دو پلاتو و یک سالن نمایش، تاحد زیادی نیازهای این حوزه مرتفع شده است.

آشنا در پاسخ به این سوال که با این حساب فرهنگسرای حافظیه دیگر فرهنگسرا نبوده و تئاتر شهر است و به کل تغییر کاربری داده اظهار داشت: تئاتر و نمایش نیز یک فعالیت هنری و فرهنگی است اما به شکلی تخصصی!

از نگاه مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره فرهنگ و ارشاد نبایست تنها یک اداره رسمی و محلی برای رفت و آمد هنرمندان و اقشار مختلف مرتبط با ارشاد باشد، بلکه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی باید فضائی باشد که پیوند روزافزون فرهنگی مردم و مسئولان را رقم زده و محلی باشد برای افزایش گرایش و تمایلات به اقدامات و فعالیتهای فرهنگی و هنری در افراد.

آشنا معتقد است، تبدیل فرهنگسرا به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گامی موثر در تحقق ایده فوق است.

با شنیدن توضیحات مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز این مورد همچنان بر قوت خود باقی ماند که البرز در حوزه فرهنگ با ضعف های شدیدی مواجه است که بسیاری از آنها ریشه در کمبود سرانه های فرهنگی استان دارد.

از آنجا که بسیاری از موارد و مسائل اجتماعی، سیاسی، مذهبی و درمانی ریشه در فرهنگ و شاخصه های فرهنگی یک جامعه دارد، رفع معضلات فرهنگی باید در سرلوحه اقدامات و عملکرد مسئولان قرار گیرد.

مدیرکل جدید البرز و انتظارات پیش رو

و اما امروز که جامعه فرهنگی البرز در انتظار معارفه مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی است، شاید آنچه بیش از هرچیزی مورد توجه قرار گیرد نگاه مدیر جدید به اقدامات فرهنگی و معضلات استان در این حوزه باشد.

نگاهی که به تناسب خود، قدرت رویاروئی با مشکلات را افزایش داده و در کاهش معضلات و مشکلات عرصه فرهنگ استان موثر می شود.

شاید در سال اول امکان پنهان کردن ضعف های مدیریتی در پس نوپا بودن استان و عدم وجود زیرساخت های لازم وجود داشت اما از این پس انتظارها تنها در شتاب گرفتن توسعه و شکوفائی همه جانبه استان خلاصه می شود و بس و دیگر امکان و مجال آزمون و خطا و طی مسیرهای تکراری بی جواب وجود نخواهد داشت.

...................

گزارش از لیلا جعفری

کد خبر 1582713

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha